7 Aralık 2022

Otizm Belirtileri Otizm; kişinin iletişim güçlükleri, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayıcı davranışlarının olduğu bir bozukluktur. Çoğunlukla 18 aydan küçük çocuklar üzerinde bu rahatsızlık teşhis edilir.

Tipik olarak bebeklik ya da çocukluk döneminde ortaya çıkarken; sözlü ve sözsüz iletişim, sosyal etkileşim gibi alanlarda zorluklar ve tekrarlayan davranışlarla karakterize olan nörogelişimsel bozukluk olarak adlandırılır.

Otizmli Çocuk Hangi Belirtileri Gösterir?

Otizmin kesin nedeni bilinmemekle birlikte bazı genetik ve çevresel faktörler, rahatsızlık üzerinde rol oynar. Erken dönem belirtileri, otizmli çocuklarda sıklıkla görülür.

Erken dönem belirtileri;

  • 6 aydan fazla olsa da başkalarına karşı hala gülümsememe
  • 9 aylık dönemde; arkasındaki ya da önündeki sesler, yüz ifadelerine karşılıksız kalma
  • 12 ay tamamlandığında hala bebeksel ifadeleri göstermeme
  • Kişi ya da nesneleri parmakla gösterememe
  • 16 aylık olduğunda sözcükleri söyleyememe
  • 24 aylık olduğunda, basit cümleleri kuramama

Yani çocuğunuzun hangi ayda olduğu fark etmeksizin, gelişim gösterememesi, erken dönemde sıklıkla görülen otizm belirtileri arasındadır.

Otizm Tanısı Nasıl Yapılır?

Otizm tanısı, birçok laboratuvar testi ve görüntüleme yöntemleriyle gerçekleştirilir. Çocuk psikiyatrisi gözetiminde; aileye bazı sorular sorulur ve gelişim testleri yapılır. Otizm belirtileri konusunda ebeveynler ile görüşme yapılarak; ayırıcı tanı yapılır.

Eğer belirtilere eşlik eden hastalıklar varsa;

  • Kan tahlili
  • Nörolojik testler
  • Kulak burun boğaz testleri
  • Metabolik hastalıklar için tahlil ve testler yapılır.

Anne karnında teşhisi, şimdilik gerçekleştirilemeyen, ancak uteroda rutin ultrasonlarla teşhis edildiği iddia edilen otizm, yaşam kalitesi ile işlevsel bağımsızlığı artırmak için, bazı gelişim tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Otizm Testi Nasıl Yapılır?

Otizm belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren bazı teşhis ve tedavi yöntemleri kullanılır. Otizm için tıbbi test olmamakla birlikte; bazı tarama yöntemleri kullanılır. Bu tarama yöntemleri, çocukların gözlemlenmesi üzerine yapılan yöntemlerdir.

CARS derecelendirme sistemi ile; çocukların diğer kişilerle nasıl bir iletişimleri olduğu, vücut dilini nasıl kullandıkları, değişikliklere karşı adaptasyonları, sözlü iletişim ne düzeyde olduğu araştırılır.

18 aydan küçük çocuklara ise M-Chat yöntemi uygulanır. Bu test hem ebeveynler hem de çocuk psikiyatristi içindir. Aynı zamanda 40 maddelik otizm tarama testi de çocuğun iletişimini ve sosyal durumunu değerlendirmek için yapılır.

Çocuğunuzda herhangi bir otizm belirtisi tespit ettiyseniz, en kısa zamanda bir uzman doktora başvurmanız gerekir. Aynı zamanda eğitiminin tamamlanması ve daha rahat bir yaşam sürebilmesi için, https://yamansirinler.com sitesi üzerinden uzmanlarımıza ulaşarak, uygun eğitimler için, detaylı bilgi alabilirsiniz.