7 Aralık 2022
Özel öğrenme güçlüğü, bir gelişimsel bozukluk olarak kabul edilir. Konuşma, okuma, yazma, dinleme gibi yeteneklerin kazanılmasıyla ortaya çıkar. Ortaya çıkma sebebi ise genellikle merkezi sinir sisteminde görünen bozukluklardır. Özel öğrenme güçlüğü aynı zamanda doğuştan da meydana gelebilir.
Özel öğrenme güçlünün çeşitleri şunlardır:
- Disleksi
- Disgrafi
- Diskalkuli
- Afazi
Bu dört başlık için ayrı özel eğitim programları hazırlanmalıdır. Bu sebeple bu sorunu yaşayan kişilerin özel eğitim desteği almaları şarttır.
Disleksi Nedir?
Nörolojik bir rahatsızlık olarak sayılabilen disleksi, okuma bozukluğu olarak da bilinir. Disleksi olan bireyler kelimeleri oluşturan sembolleri ve kelimelerin hangi sesten meydana geldiğini anlamakta zorlanırlar.
Disgrafi Nedir?
Disgrafi, yazma güçlüğü çeken çocukları ifade eden bir terimdir. Yazı bozukluğu, genellikle disleksiye eşlik eder. Yazma bozukluğu olan çocuklar b harfi yerine d yazabilirler.
Diskalkuli Nedir?
Diskalkuli, genellikle matematiksel kavramları anlamakta zorlanan çocuklar için ifade edilen terimdir. Sayısal sembolleri anlamakta ve öğrenmekte zorluk çekerler. Aynı zamanda rakamları yazarken, basit hesaplamaları yaparken zorlanırlar.
Afazi Nedir?
Genellikle beyin hasarlarından sonra görülen durumdur. Konuşurken zorlanmayı ve anlama güçlüğünü ifade eder. Afazi bireyler genellikle okuma ve yazma becerilerinin bir kısmını kaybeder. Tekrarlama, anlamama, konuşamama gibi sorunlar ortaya çıkar.
Özel Öğrenme Güçlüğü Neden Olur?
- Özel öğrenme güçlüğüne sebep olan birçok faktör vardır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kalıtsal nörolojik hastalıkların sonucunda ortaya çıkar.
- Erken çocukluk döneminde kafa travmaları, zehirli maddelere maruz kalma veya beyin yetersizliğinden kaynaklanır.
- Hamilelikte veya doğum sırasında yaşanan travmalar sonucu ortaya çıkar.
- Yakın akraba evliliklerinin sonucunda oluşur.
- Hamilelik sırasında alkol, sigara, uyuşturucu gibi zararlı maddelerin kullanımının sonucunda ortaya çıkar.
- Erken doğumda oksijen yetmezliğinden veya doğum ağırlığının düşük olmasından dolayı meydana gelir.
Bu nedenlerin her biri kesinlikle geçerli değildir. Yalnızca özel öğrenme güçlüğü olan bireylerin genellemeleridir. Sıklıkla somut ve kesin bir nedeni yoktur. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklara Nasıl Eğitim Verilmelidir?
Kesinlikle özel eğitim desteği şarttır. Çocukların ihtiyacına yönelik bir eğitim programı hazırlanmalıdır. Her çocuğun problemi farklı olacağından dolayı ona yönelik gelişimsel eğitimler verilmelidir.
Çocuğun, düzenli olarak bilgiyi kazanıp kazanmadığı kontrol edilmelidir. Buna yönelik interaktif eğitim programları hazırlamak en sağlıklısıdır.
Öğrencinin öğrenme hevesini arttırıcı motivasyon etkinlikleri ve ödül yöntemi yapılmalıdır. Aileler ile özel eğitim öğretmeni bir arada hareket etmelidir.
Aileler, çocuğun gelişimini yakından takip etmeli ve desteğini hissettirmelidir. Bu durum çocuğu öğrenmeye teşvik edecektir.
Verilen sorumluluklar ve ödevler çocuğun seviyesine indirgenmelidir. Çocuk zorlanacağı ödevlerden kaçabilir. İlerleme kat ettikçe başarabildiğini görmeli, ona göre seviyeli eğitim verilmelidir.
Özel Öğrenme Güçlüğü Çeşitleri Nelerdir? başlıklı yazımızdan memnun kaldıysanız diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.