6 Aralık 2022

İleri derecede İşitme kaybı olan kişilerin kulak dışından uygulanan implantlarla işitme duyusunu geri kazandığı sisteme verilen ad işitme implant sistemidir. Gerçek adıyla koklear implant olarak da bilinmektedir. İleri düzeyde tutma kaybı olan bireylerin kulak dışından kullanılan cihazların fayda sağlaması mümkün değildir.

İşitme Ve İmplant Nedir?

Bu gibi durumlarda iç kulakta işlevini yitiren kısım byepas işlemi gerçekleştirerek takılan implant ile çalışır vaziyete getirilir ve sinir liflerinde doğrudan elektrik akımı verilerek işitme duyusu aktif hale getirilir.

Bu sayede işitme orijinal kulak işitme yapısına yakın bir şekilde çalışır. Bu uygulama yalnızca çocuklar için değil yetişkinler ve diğer herkes için uygulanabilmektedir farklı modelleri ile her bireye uygun implant seçimi gerçekleştirilerek kişinin ergonomik kullanım sağlayabilmesi gözlemlenir.

Koklear İmplantlı Bireylerin Terapileri Nasıl Yapılır?

İşitme yetisini kaybeden bireyler işitme cihazlarını da denedikten sonra işitme kayıplarının telafi edilmediğini gördüklerinde hayatlarında büyük bir yıkıma uğrayabilirler. Ancak koklear implant ile bireyler daha iyi anlaşılan konuşmalara sahip olabilmektedir. Bu sayede diledikleri ortamda net bir biçimde televizyon radyo telefon gibi cihazları dinleyebilmektedirler. Üstelik gün içerisinde her türlü faaliyetler engelsiz olarak devam ettirilebilir. 12 aydan büyük tüm çocuklarda koklear implant kullanılabilir. Ancak çocukların bu süreçte psikolojik desteğe ve kullanımla alakalı teknik bilgileri öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle çocuğun implant kullanılması kararından sonra hayatını tamamıyla etkileyecek bu durumun kabul edilebilmesi için öncelikle konuşma terapi seansları belirlenmelidir. Ameliyat sonrasında da hem ameliyatın başarısı hem de çocuğun bu süreç sonunda kazanım sağladığı işitme yetisini kullanabilmesi için konuşma terapisi seansları düzenlenmelidir.

İşitsel Rehabilitasyon Nedir?

İşitsel rehabilitasyon işitme kaybı yaşayan çocuk veya yetişkinlerin bu süre sonunda iletişim becerilerini geliştirmeyi amaçlayan ya ve dolayısıyla becerileri ile beraber operasyonu olumlu olup olmadığının anlaşılabilmesini sağlayan aşamadır. Aynı zamanda işitme kaybına bağlı olarak da ilerlemekte olan ve ortaya çıkmış olan eksikleri ve duraklardan korumak bu durumu minimize etmek için yetenekleri geliştiren ekolojik etkileşimin tamamını kapsayan bir süreçtir. Bu süreç işitme engelliler öğretmeni, odyolog, odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanları tarafından yürütülmektedir. Bu işlemin ameliyat sonrasında ihtiyaç dahilin de psikolog ile ve konuşma terapisti, özel eğitim öğretmenleri ile de yürütülebilir. İşitsel rehabitilasyon veren özel kurumlar devlet destekli olması nedeniyle bireylerden hiçbir ücret talep edilmemekte, ücretsiz olarak bu süreç sürdürülmektedir.