7 Aralık 2022

Disleksinin günlük hayatımıza etkileri ve genel olarak disleksi hakkında bilgilendirme sunacağız. Disleksi günümüzde oldukça adını sıklıkla duyduğumuz ve öğrenme güçlüğü çatısı altında okuma bozukluğu olarak da bilinen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumdan muzdarip olan bireyler oldukça normal bir zeka seviyesinde olup diğer kişilerden hiçbir farkları olmamakla beraber okumada ve okuduğunu anlamada zorluk yaşamaktadırlar. Bundan dolayı da günlük hayatta iletişim için gerekli olan yazılı iletişimi aktif olarak kullanamayabilirler. Disleksili bireyler erken yaşlarda fark edilip uygun eğitim yöntemleri ile destek alabilmektedir.

Disleksi Çeşitleri ve Birbirinden Farklı Semptomları

Disleksi belirtisi küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkan ve yetişkinliğe kadar devam eden bir takım evrelerden oluşmaktadır. Bu belirtiler ile birlikte kolay bir şekilde disleksi fark edilip yardım için destek alınabilir. Disleksinin birbirinden farklı belirtileri disleksinin çeşitlerini ortaya çıkaran önemli etmenlerdir. Fonolojik olarak ortaya çıkan belirtiler ses ile birlikte kendini gösterir. Görsel olarak kendini gösteren belirtiler ise nörolojik nedenlerden dolayı yazılı iletişimde zorluk yaşamak ve görsel olarak işlenen materyallerden faydalanma olarak kendini gösterir. En yaygın olan türü ise beyinde gerçekleşen ve işlevleri tam olarak yerine getiremediği nedenden dolayı ortaya çıkan bir bozukluk olup yaş aldıkça herhangi bir farklılık ve değişiklik göstermemesi ile bilinir.

Disleksi Erken Yaşlarda Fark Edilebilir

Erken yaşlarda belirli belirtilerin takibi ile disleksinin fark edilmesi destek almanız için oldukça önemlidir. Çocukluk yaşlarında ortaya çıkan belirtilerin takibi ile ilerleyen süreçte büyük bir yol kat edilebilir.

Disleksi ile Aileler Mücadele Edebilir

Disleksi olan bireylerin en büyük destekçilerinden biri aileleri olmalıdır. Aileler sayesinde disleksiden muzdarip olan kişiler kolay bir şekilde profesyonel destek alarak günlük hayatta aktif bir şekilde katılabilme imkanı yakalayabilir. Aileler çocuklarının yakından takip edilmesinden sorumlu oldukları bu dönemde ekstra bir gözlem ile erken teşhisi için en önemli yardımı dokunacak bireylerdir. Çocuklarının ileriki dönemlerde herhangi bir zorluk yaşamadan hayatlarına devam edebilmesi için erken yaşlarda teşhiste belirtileri fark edip bir uzmandan yardım almaları gereklidir. Bu nedenle ailelerin bu noktada oldukça hassas davranması sabır göstermesi çocukların gelişimi açısından en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda psikolojik olarak da destek gören çocukların kaygı ve depresyondan mümkün olduğunca uzak durmaları mümkün olur.

Disleksinin En Önemli Nedenleri ve Tedavileri

Teşhisi için bazı zeka testleri ve öğrenme güçlüğüne dair uygulanabilen değerlendirme bataryaları ile disleksi belirli belirtiler ile birlikte gözlemlenerek teşhisi konan bir öğrenme güçlüğüdür. Teşhisi ve tanılanması yapıldıktan sonra bireye uygun terapi ve eğitim yöntemleri ile süreç yürütülür. Bütün bu süreç içerisinde çocuğun en büyük destekçisi olan ailelerin oldukça duyarlı davranmaları ve çocuğa mümkün olduğunca sert davranmaları konusunda hassas olmaları da gerekmektedir. Bu sayede çocuk öz güvenli bir şekilde yetişip günlük hayatta oldukça aktif bir şekilde katılabilme imkanı yakalayabilir. Mümkün olan tedavi yöntemleri sayesinde hızlı bir şekilde ilerleme kat edebilir.