Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını belirmek adına bazı belirtileri gözlemlemeniz gerekecektir.

Normal gelişim gösteren çocuklar iki yaşına geldiklerinde tuvalet eğitimine hazır olduklarını işaret eden bazı belirtiler göstermektedir. Bu durum bazı çocuklar için 18 aylıkken bile görülebilirken bazı çocuklar için daha da geç görülebilmektedir.

Çocuğunuz aşağıdaki durumlardan bazılarını sergiliyorsa tuvalet eğitimi zamanı gelmiştir:

  • Kendisine söylenen komutları genellikle bağımsız olarak yerine getirebiliyorsa,
  • Başkalarının tuvalete gitmesi ile ilgileniyorsa,
  • Çocuğunuzun günlük iki saat kuru kalabiliyorsa bu durum mesanesinde idrar saklayabileceğini gösterir,
  • Tuvaleti geldiği zaman yani yapmadan önce size jestlerle ya da kelimelerle bu durumu belli ediyorsa,
  • Bezinden rahatsız olmaya başladıysa,
  • Hareket ederken tuvaleti geldiğinde boşaltım için duruyorsa,

DİKKAT EDİLECEK NOKTA;
Çocuğunuz hazır olduğunda tüm bu işaretlerin bulunması gerekmez. Genel bir eğilim, başlama zamanının geldiğini size bildirir.

Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğuna dair işaretler gösterdiğini düşünüyorsanız, ilk adım bir lazımlık mı yoksa tuvalet mi kullanacağınıza karar vermektir. Daha sonra siz ve çocuğunuzun düzenli bir günlük rutini varsa, tuvalet eğitimi daha iyi olabilir. Bu şekilde, tuvaleti veya tuvaleti kullanmanın yeni etkinliği normal rutininize yerleştirilebilir.

Hazırlanmak için bazı ipuçları:

  • Çocuğunuza tuvalete gitmesi için bazı kelimeler öğretin – örneğin, “çiş”, “kaka” ve “gitmem gerekiyor”.
  • Çocuğunuzun bezini değiştirdiğinizde, lazımlığa ıslak ve kirli bezler koyun bu durum, çocuğunuzun lazımlığın ne anlama geldiğini anlamasına yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuzun yeni ekipmana aşina olması için lazımlığa veya küçük klozetin üstüne oturmaya çalışmasına izin verin.
  • Çocuğunuzun tuvaleti kullanarak sizi veya diğer güvenilir aile üyelerini izlemesine izin verin ve ne yaptığınız hakkında konuşun.
  • Çocuğunuzun çok fazla lif yediğinden ve çok fazla su içtiğinden emin olun, böylece kabız olmaz. Çünkü kabızlık tuvalet eğitimini zorlaştırabilir.

O ZAMAN TUVALET EĞİTİMİ BAŞLASIN!!!!

Evden çıkma planınızın olmadığı bir günde tuvalet eğitimine başlamak iyi bir fikirdir. Aşağıdaki ipuçları, büyük gün geldiğinde tuvalet eğitimine yardımcı olabilir.

Zamanlama

Çocuğunuzu, yemek yedikten 30 dakika sonra veya banyo yaptıktan sonra sık sık kaka yaptığını fark ettiğiniz zamanlarda, lazımlığa koyun. Bu tüm çocuklar için işe yaramaz – gerçek tuvalet eğitimi çocuğunuz bir çiş ya da kaka yaptığını bildiğinde başlar ve süreci öğrenmekle ilgilenir.

Çocuğunuzun tuvalete gitmesi gerektiğine dair işaretlere dikkat edin – bazı ipuçları arasında duruş değişiklikleri, sessizleşmek ya da kendi başına farklı bir odaya gitmek sayılabilir.

Çocuğunuz lazımlık veya tuvalette 3-5 dakika oturduktan sonra çiş veya kaka yapmazsa, onu çıkarın. Çocuğunuzu uzun süre tuvalete oturtmamak en iyisidir, çünkü bu bir ceza gibi görünecektir.

Çocuğunuzu teşvik etmek ve hatırlatmak

Çocuğunuzu, özellikle de başarılı olduğu zaman (yavaşsa bile) denediği için övün. “Lazımlıkta oturmak için iyi iş çıkardın” diyebilirsiniz. Bu, çocuğunuzun iyi bir iş yaptığını bilmesini sağlar. Çocuğunuz sürecin her bir parçasını yönetirken, övgü miktarını kademeli olarak azaltın.

Gün boyunca farklı aşamalarda (ancak çok sık değil) çocuğunuza tuvalete gitmesi gerekip gerekmediğini sorun. Nazik hatırlatmalar yeterlidir – çocuğunuzun baskı hissetmemesi en iyisidir.

Çocuğunuz tuvaletini altına yaparsa, sinirlenmemeye çalışın. Çocuklar genellikle bilerek kaza yapmazlar, bu yüzden herhangi bir yorum yapmadan veya telaşa kapılmadan temizleyin.

Pantolon ve giyim

Bebek bezlerini kullanmayı bırakın (gece ve gündüz uykusu hariç). Her zaman külot kullanmaya başlayın. Çocuğunuzun bazı külotları seçmesine bile izin verebilirsiniz, bu onun için heyecan verici bir adım olabilir.

Çocuğunuzu çıkarması kolay giysilerle giydirin – örneğin, tam beden kıyafetleri yerine elastik bel bantlı pantolonları. Sıcak havalarda, evdeyken onu külotta bırakmak isteyebilirsiniz.

Temizlik

Çocuğunuza tuvaleti kullandıktan sonra ellerini nasıl yıkamasını öğretin. Bu, çocuğunuzun rutinin bir parçası olarak zevk aldığı eğlenceli bir aktivite olabilir.