6 Aralık 2022

Özellikle çocukluk dönemlerinden başlayarak ilerleyen süreçlerde nefesi doğru kullanamama gibi problemler ile akıcı konuşma sağlayamama, konuşmalarda sürekli hata yapma, geciktirme ve kelimeleri takılı kalarak sürekli tekrar etme yönündeki konuşma bozukluklarına kekemelik denilmektedir. Kekemelik belli başlı travmalardan oluşabilmektedir.

Kekemelik Neden olur?

Kekemeliğe yol açan birçok kaygı verici ağır ve ani duygu değişimleri bulunmaktadır. Bu gibi durumlar karşısında bireylerin kekeleme konuşma bozukluğu ya da hiç konuşmama gibi problemlerle karşılaşması görülebilir. Bu durumdan büyük ölçekte psikolojik bozukluklar veya travmalar nedeniyle uzun yılan kalıcı seyredebilir. Bu nedenle kekemeliğin ortaya çıktığı ve tespitinin yapıldığı andan itibaren özel eğitim uygulanarak kekemeliğin aşılması gerekmektedir.

Kekemelik Nasıl Geçer?

Kekemelikten kurtulabilmeniz için herhangi bir ilaç veya ameliyat yöntemi bulunmamaktadır. Özellikle kekemeliği psikolojik olması nedeniyle özel terapi seanslarının uygulanması günümüzde kekemelikten kurtulmak için tek yöntem olarak bilinmektedir. Kekemelik terapileri kekemeliğin ortaya çıkması ile anında başlatılmaz. Kekemeliğin durumu seyri gözlemlenerek ortaya çıkmasından 3 ila 6 ay süre zarfı içerisinde başlatılmaktadır. Ancak bireylerde kekemeliğin herhangi bir geçmişi var ise aile içerisinde böyle bir bilgiye ulaşılabiliyorsa bireyin bu kekemelik problemlerinden bir an önce kurtulabilmesi için geciktirilmeden terapiye başlatılması gerekmektedir. Terapi süreci ve kekemeliğin geçmesi bireylerin kişisel özelliklerine çekemediğin şiddetine terapi programının yoğunluğuna ve düzenli ilerleyişine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Kekemelik Terapisi Nasıl Yapılır?

Kekemelik problemi ile karşılaşan çocukların tamamı kekemelik tedavisine ihtiyaç duymayabilir. Zaman zaman karşılaşılmakta olan gelişimsel kekemelikler çocukların büyümesi ile kendi kendine ortadan kalkmaktadır. Bu durum çocuk psikiyatrileri tarafından tespit edilerek bir karara bağlanabilir. Ancak aile geçmişi bireysel farklılıklar gibi durumlar ise kekemeliğin uzun süre bireyde kalmasına rahat daha bu nedenle de tedavide gecikmelerin yaşanmasına da neden olabilir. Uygulanmakta olan kekemelik terapisi ile dışa doğru nefes alma verme becerileri duygusal olarak tam bir güven halinin oluşturulması konuşmada akıcılığın sağlanması iletişim konusunda etkili olunması okumada problem yaşamaması sosyal aktivitelere rahatlıkla katılabilmesi özgüvenini kazandırılması sağlanmaktadır. Bu beceriler elektronik aletler bilişsel davranışçı terapiler ve ebeveyn-çocuk etkileşimi üzerine anne ve babalara rehberlik hizmetleri ile sağlanmaktadır.