7 Aralık 2022

Kekemelik Neden Olur? Kekemelik; nüfusun %5-7’sini etkileyen bir durumdur. Bu bozukluk, tipik olarak, 4 yaşından önce ortaya çıkabilir ve büyümeye devam ettikçe, tedavi edilmezse kötüleşebilir. Bazı durumlarda kekemelik, yetişkinlik döneminde de devam edebilir ve çoğunlukla 4-8 yaş arası çocuklar daha fazla etkilenir.

Çocuklarda Kekemelik Kalıcı mıdır?

Kekemelik neden olur konusunda çoğunlukla; kişinin sesinde tekrarların olması, konuşmalarda uzamalar, bloklar ya da bozulmalar sebebiyle oluşabilir. Gelişimsel konuşma bozukluğu; duygusal travmalar ya da dil gelişimi sırasında yaşanan sorunlar olduğu da düşünülür.

Dil ve konuşma gelişimi aşamasında her 100 çocuktan 4’ünde görülen kekemelik, gelişimsel bir bozukluktur ve çoğu çocuk bu durumu çok çabuk atlatabilirken, bazı çocuklar bu kadar şanslı olmayabilir.

Geçici Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla yetişkinlik döneminde kekemelik kalıcı olmakla birlikte; erkek çocuklar, kız çocuklarına göre, daha fazla kekemelik geliştirebilir. Kız çocuklarında oluşan kekemelik, çoğunlukla geçicidir.

  • 5 yaşından küçüklerde (özellikle erkek çocuklarda), konuşma ve dil yeteneği gelişirken kekemelik ortaya çıkabilir.
  • Bu yaş gruplarında düşünme hızı, konuşma hızına göre daha yüksektir.
  • Düşünme ve konuşma hızı arasındaki fark; konuşma esnasında duraksamaların ve istemsiz ses çıkarmaların oluşmasına neden olur.

Geçici kekemelik nedenleri arasında; içe kapanma, çekingen olma, şok ve heyecan, genetik durumlar, aile baskısı vardır.

Çocuklarda Aniden Kekemelik Nasıl Olur?

Kekemelik neden olur konusunda, çocukları baskı ve stres altında kalmaları, ebeveynlerin büyük beklentiler oluşturması, kontrolcü bir çevrede yetişmek, çocuklarda ani kekemelik oluşmasına neden olur.

Çoğunlukla çocuklarda korku ve stres, ani kekemeliğin oluşmasına neden olur. Yaşanan travmalar da çocuklarda kekemeliğe sebep olacaktır. Kekemelik 18 ay ile 7 yaş arasında bir dönemde başlarken; 3-5 yaşları arasında, en fazla dil gelişiminin olduğu dönemlerde ortaya çıkabilir.

Çocuklarda Kekemelik Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklar hayatlarının bir noktasında kekeler. Bu durum hem aile hem de çocuklar için, rahatsız edici bir durumdur. Konuşma esnasında yapıdaki oluşan bozukluklar, yarık damak, nörolojik problemler, işitme kaybı, diş problemleri gibi nedenlerden dolayı konuşma bozukluklarına neden olur.

Kekemelik neden olur konusunda gerçek nedeni bilinmemekle beraber; çocukların cümleyi akıcı olarak üretmeye çalışırken, sorunlar yaşamasına neden olur. Kekemeliği azaltmak ya da tamamen geçirmek için, kekemelik terapi teknikleri kullanılır.

Bu sürecin doğru şekilde atlatılabilmesi için, sistematik terapilerin uygulanması gerekir. Tedavi süresi ise, çocuğun istekli olmasına ve göstereceği başarıya göre değişecektir. Bunun yanında terapide; çocukların henüz başlayan kekemeliklerinde başarı oranı çok daha yüksek oluyor.

Çocuğunuz kekemelik belirtileri gösteriyorsa, profesyonel uzmanlar eşliğinde, çocuğunuzun tedavi görmesi için, https://yamansirinler.com üzerinden uzmanlarımızı görebilir, tedavi yollarını inceleyerek, kısa süre içinde çocuğunuz için en uygun tedavi yöntemini başlatabilirsiniz.