6 Aralık 2022
Doğuştan gelen ve yaşamın ilk 3 yılında ebeveynler tarafından fark edilen gelişimsel bir farkındalık olan otizm rahatsızlığının tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. Teşhis ne kadar erken koyulur ise eğitime de o oranda erken başlanabilir ve eğitimler ile yaşam kalitesi artırılabilir. Bu amaçlarla bebeklerde bu rahatsızlığın belirtilerini bilmek gerekiyor.
Semptomların ciddiyetine bağlı olarak ebeveynler tarafından 6 ila 12. aylar arasında belirtiler fark edilebiliyor. Özellikle 1 yaşına kadar bebekler anlamsız sesler çıkarıyor ve işaret etme hareketleri yapıyor ise bu durumda şüphelenmek gerekiyor. İsimlerine cevap vermeyecekleri gibi, kol çarpma, sallanma, ortak dikkat eksikliği gibi tekrarlayan hareketler de yapabilirler. Ayrıca odaklanma sorunu yaşayabilir ya da oyuncak parçalarına alışılmadık bir şekilde odaklanabilirler.
12 Aylıktan Küçük Bebeklerde Otizm Belirtileri
Otizm rahatsızlığının tedavisinin bir an evvel yapılabilmesi için teşhis oldukça önemlidir. Bu sebeple ebeveynlerin uyanık olmasında yarar var. 12 aylıktan küçük olan bebeklerde rahatsızlık durumunda;
- Yüzlere ilgi göstermez.
- Göz teması kurmaz.
- Gülümsemez.
- Her zaman seslere karşı tepkiler vermez.
- Adına cevap vermez.
- gürültülü bir ses duyduğunda ürker.
- Bir ses duyduğunda onun nereden geldiğini öğrenmek amacı ile dönmez.
- Dokunulmak ve sarılmaktan hışlanmaz.
- Tipik bebek oyunlarına ilgi göstermez.
- Ebeveynine ulaşmak amacı ile jest kullanmaz.
12 ila 24 Aylık Bebeklerde Otizm Belirtileri
- Jestlerini kullanmaz.
- Çevresinde bulunan nesnelere karşı ilgisi bulunmaz.
- Sosyal ve sözel becerilerini kaybeder.
- ayda babıldama, 16. ayda sözcük, 24. ayda ise cümle yoksa bu durumda çocukların uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.
Bu tür çocuklarda IQ ayrı bir durumdur. Normal olabileceği gibi, yüksek ya da düşük de olabilir. Ancak duygusal zeka kısıtlıdır. Duygusal iletişim ve sosyal beceriler kısıtlı olur. Çocuk kendini dış dünyadan soyutlar, kulaklarını kapatır. Bu tür durumlar olduğunda verilecek eğitimler ile birlikte otizm tamamen ortadan kaldırılamıyorsa da yok denece kadar az bir seviyeye taşınabilmektedir. Bebekler ile göz teması, seslere tepki gösterme gibi durumlara dikkat etmek gerekiyor.