6 Aralık 2022

Doğumdan önce doğum, Doğum sırasında veya doğum sonrasında yaşanılan olumsuz durumlardan dolayı fiziksel veya zihinsel problemler ve normalin dışında gelişim ya da gelişme olarak teşkil edilmekte, bu duruma sahip olan kişilerde engelli olarak nitelendirilmektedir. Bedensel engellilik durumu beden, Kas, iskelet sistemlerinde oluşan bir engel olduğu için oldukça erken yaşlarda tespit edilebilmektedir. Ancak zihinsel yetersizlik durumu çocuğun gelişim sürecinde yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Zihinsel yetersizlik ve bedensel yetersizlik durumu erken dönemlerde uygun eğitim ve tedavinin yapılmaması durumunda bireylerde kendi yaş Gruplarından geri kalmalarına neden olmaktadır.

Zihinsel Yetersizlik Belirtileri nelerdir?

Zihinsel yetersizlik gösteren çocuklar bilişsel, sosyal ve duygusal, motor gelişim ve dil gelişimi alanlarında bazı özellikler göstermektedir. Zihinsel yetersizlik durumlarında %90’a varan oranı ile yalnızca zihinsel problemler olmaktadır. Zihinsel yetersizligi bulunan çocuklar bedensel olarak yaşıtları gibi Gelişmiş olsalar dahi zeka durumları yaşıtları ile aynı olmamaktadır.

ZİHİNSEL YETERSİZLİK VE BEDENSEL YETERSİZLİK

Yetersizlik sekizinci aya kadar tek heceli kelimelerin çıkarılamaması 18. aya kadar yaklaşık olarak yaklaşık olarak 50 kelimenin Öğrenip anlaşılamıyor olması ya da yürüme becerilerinin 15 aya kadar başlamamış olması gelişim problemleri olduğu yönünde ilk belirtiler olarak kabul edilir.

Zihinsel Yersizlik ve Bedensel Yetersizlik Nasıl anlaşılır?

Bir bebeğin doğumu ile birlikte zihinsel ve bedensel olarak değerlendirilmesi mümkündür. Her ay ve her yıl gelişimleri detaylı şekilde takip edilerek gerekli beceri ve gelişimleri göstermemesi durumuna göre yalnızca alanında uzman kişiler tarafından çeşitli test ve uygulamalar yapılarak uygun eğitim ve tedavi programları oluşturulmaktadır. Zihinsel ve bedensel yetersizlik bazı durumlarda tek başına bir rahatsızlık olmamakla birlikte iki yetersizliğin birlikte görülmesi de mümkün olabilmektedir.