Kitapları çocuklarınıza okurken yazılan hikayeyi okumaktan daha fazlası için kullanabilirsiniz. Kitaplarla oynamak çocuklarla iletişimi artırmak, onların hayal güçlerini ateşlemek ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmalarını sağlamak için harika bir yoldur.

Bu nokta da çocuğunuzun ilgisini çekebilecek az yazı ve büyük resimler içeren kitapları özenle seçmelisiniz. Kitap seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise; kitabın içerisinde ki resimleri canlandırabilecek olmanız. Seçtiğiniz her kitapla çocuğunuz ilgilenmeyebilir. Bu nokta da en çok ilgisini çeken kitaptan başlamalısınız.

Seçtiniz kitabı onunla okumaya başlamadan önce uygun zamanı seçmelisiniz. Sizi en iyi dinleyebilecek olduğu zaman aralığı genellikle en uygun olandır. Örneğin; benim oğlumla belirlediğim kitap okuma zamanı; yatmadan önce süt içerken.

Çocuğunuza aynı kitabı tekrar tekrar okumanız gerekecektir. Aynı kitabı tekrar tekrar okumak çocuğunuz için sıkıcı olmayacaktır. Aslında çocuklar çeşitli sebeplerden dolayı en sevdikleri kitabı tekrar tekrar okumayı ve görmeyi çok severler. Bir kitabı tekrar tekrar okumak, çocukların dili tahmin etmesine yardımcı olur. Çocuklar sonrasında ne olacağını bildiklerinde, okurken, daha fazla kelime anlamalarını sağlamak için boşlukları doldurmalarına izin verebilirsiniz. Son olarak çocuklar, tanıdık resimlere bakarak ve onları tanımlayarak kitabı okumanıza yardımcı olabilir.

Seçtiğiniz hedef kitapla ilgili oyun kurabileceğiniz etkinlikler belirlemelisiniz. Örneğin; itfaiye ile ilgili bir kitap okuyorsanız. Bunun ile ilgili belirleyebileceğiniz bir drama organize etmelisiniz. Kitap sayfalarında ki resimler oyunu yönetmeniz için size ipuçları sağlayacaktır.