6 Aralık 2022

Oyun Terapisi Hangi Çocuklara Uygulanır?

Oyun terapisi çocukların kendilerini çok daha iyi ifade etmelerini sağlayan, onların gelişim süreçlerinde mühim bir yer tutan önemli bir terapidir. Kısaca tanımlamak gerekirse, oyun terapisi çocukların, terapistleriyle tam bir güven ilişkisi kurmasının akabinde çocukların iç dünyalarında yaşadıkları şeylerin, tedirginliklerin, korku ve heyecanların ya da mutlulukların dışarı aktarılmasını amaçlamaktadır. Bu terapiyle asıl amaçlanan çocukla tam ve verimli bir iletişim kurmak, çocuğa kendisinin önemli olduğunu hissettirmek ve çocuğun taleplerini gün yüzüne çıkarmaktır. Doğru ve sağlıklı bir şekilde uygulanan bu terapi yöntemiyle çocuk kendini daha iyi ifade etmeye başlarken, içine kapanıklık aşılarak çocuğun daha fazla sosyalleşmesi sağlanabilir. Bu terapi, sağlıksız aile ortamında yetişmiş çocuklara, terk edilmiş çocuklara, çok sayıda fobisi olan çocuklara, ağır travmalar yaşamış çocuklara uygulanabilir. Tüm bunlarla birlikte terapistin uygun gördüğü koşullarda da bu terapinin olumlu etkiler verdiği gözlemlenmiştir.

Oyun terapisi

Terapi Ne İşe Yarar?

Oyun terapisi, çocukların yaşadıkları çeşitli travmalar sonucu içine kapanmalarını engelleyerek onları daha sosyal ortam ve davranışlara yönlendirir. Bununla birlikte, çocuğun öz güveni artarken, sorumluluk bilinci edinmeye başlar ve yaptıklarının bir sonucunun olacağı çıkarımlarında bulunabilir hale gelir. Terapi özellikle de travmalar yaşamış bir çocuğa uygulanacağından, çocuğun yaşadığı şeyi atlatmasına, hayatına devam edebilmesine, travmanın ruhunda bıraktığı izleri silebilmesine yardımcı olur. Çocuklar bu terapiyle, fobilerini yenebilir ve travmatik olaylar sonucu kaybettikleri çeşitli yetilerini geri kazanabilir. Bunların arasında uyku bozukluğu, konuşma bozukluğu sayılabilir. Tedavi süreci aile tarafından yakından takip edilebildiği ve çocukların belirli bir süreç içerisinde gözlenebildiği için terapinin etkileri çocuklar üzerinden rahatlıkla gözlemlenebilir. Bu yönüyle de terapinin çocuklar için oldukça önemli olduğunun altını çizelim.

Terapi Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Oyun terapi süreci çocukların içinde bulundukları duruma göre değişkenlik gösterebilir. Buna karar verecek olan kişi ise çocuğunuz için uygun gördüğünüz terapisttir. Genellikle böyle bir sürecin başlangıcında çocuklarla görüşen terapistler, ilk tanılarını koyduktan sonra belirli bir süreç için bir takvim oluşturarak, çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda gereği yapacaktır. Süreç, çocuğun terapiye verdiği tepkiye göre de şekillenebilir.