6 Aralık 2022

Otizmli çocukların konuşma becerilerinin desteklenmesi hem birey hem de toplum için önemli ve gerekli bir durumdur. Bu yüzden de anne ve babaların bu konunun bilincinde olmaları ve yapmaları gereken aktiviteleri öğrenmeleri ve çocuklarına uygulamaları gereklidir. Aksi takdirde çocuklar sürekli sözcük kullanmadan elinin uzatarak istediği şeyleri almaya çalışacaktır. Bu ise çocuğun erken yaşlarında belki sorun ya da değiştirilmesi gereken özellik olarak görülmeyebilir fakat özellikle ileriki yaşlarda bunun ne şekilde sonuçlarının ve zorluklarının olduğu daha net bir şekilde görülecektir.

Çocukların kelimelere ihtiyaç duymadan istediklerini elde etme davranışlarının değiştirilmesi aşamasında etkili olacağı düşünülen bazı etkinlikler vardır. Bu etkinliklerin ise detaylarının öğrenilmesi halinde çocuklara uygulanması tavsiye edilmektedir.

Otizmli Çocuklarda Konuşma Becerisinin Geliştirme Yolları

Otizmli çocukların konuşma becerilerinin desteklenmesi yaşanılan toplum için oldukça önemlidir. Bu yüzden de bu alanda eğitimli olan kişiler ve araştırmalar yapan kişilerin otizmli çocukların konuşma becerilerinin gelişmesi için anne ve babaların uygulayabileceği etkinlikler oluşturmuşlardır. Bu etkinlikler arasında ise çocukla aynı frekansa sahip olmak bulunabilir. Yani anne- babaların veyahut çocuklar ile ilgilenen kişilerin öncelikle çocukların yaptıkları davranışları dikkatli bir şekilde takip etmeleri ve onların sergiledikleri davranışları gerçekleştirmeleri gereklidir. Bu etkinlikte dikkat edilmesi gereken durum çocukların kendi yaptıkları hareketlerin aynısının yapılmaya çalışıldığının fark edilmemesi gereklidir. Aksi takdirde yapılması istenene etkinlik olumsuz sonuç verecektir. Bu etkinliği doğru şekilde uygulayan kişiler otizmli çocuklara istedikleri bilgileri daha rahat bir şekilde öğretebileceklerdir çünkü çocuk kişiyle aynı frekansta olduğunu düşündüğü için kişiyi kendisine yakın bulacaktır.

Otizmli çocuklara uygulanabilecek etkinlikler arasında ek araçlı ve ek araçsız etkinlikler bulunmaktadır. Ek araçsız etkinlikte kişinin mimiklerinden yararlanılmaktadır ancak ek araçlı etkinlikte kitaplar veya ses çıkartan cihazlar kullanılmaktadır.

Otizmli Çocukların Konuşma Becerileri İçin Geliştirilmiş Teknikler

Otizmli çocukların konuşma becerilerinin desteklenmesi sayesinde çocuklara çevrelerinde bulunan kişiler ile iletişim halinde olabilecek ve yaşadıkları mutlulukları veyahut üzüntülü anlarını paylaşabileceklerdir. Bu anlamda uygulanan birçok etkinlik bulunmaktadır. Bu etkinliklerin yanında ise bilimsel olarak açıklanmış olan teknikler bulunmaktadır. Bu teknikler ise aşağıdaki gibidir;

  • Prompt Tekniği
  • Hanen Tekniği
  • More Than Words Tekniği