5 Aralık 2022
Otizm spektrum bozukluğuna sahip bir çocuk ile terapist arasında ki ilk seans…
“Çocuk ile terapist oyun odasına girer ve çocuk heyecanla ona doğum gününde alınan ve yanında getirdiği lego setini terapiste gösterir. Odanın ortasına oturur ve Legolar ile oynamaya başlar. Terapiste lego setinin tüm parçalarını ve hatta en küçük figürlerini bile gösterir. Terapist çocuğa Legolar ile kurduğu oyun ve yaptığı eser ile ilgili soru sormaya çalışır. Fakat çocuk terapisti dinlemez hatta hiç duymuyormuş gibidir. Sadece Legolara odaklanmıştır. Terapist ile göz teması kurmamaktadır. Terapist aileden de aldığı öykü ile okulda da arkadaşları ile oyun oynamadığını ve arkadaşlık ilişkileri kuramadığını öğrenmiştir.” ( Virginia M. Axline 1964, s.215)
Otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuğun oyun odasında ki ile seansından sonra terapist gözlemleri bu şekilde olmuştur.
Otizm spektrum bozukluğuna sahip bir beyin bir tehdit algıladığında bir düzensizlik içine girer. Bu tehditler her çocuk için farklıdır. Ve bu tehditlere karşı verdiği reaksiyonlar da değişkendir. Algılanan bu tehdit sempatik sinir sistemini etkiler. Yani çocuğun ya savaş, ya kaç tepkisini vermesini sağlar. Bu da çocuğu duygusal olarak bunaltarak öfke nöbetine benzer bir davranışa sürükleyebilir.
Otizm spektrum bozukluğuna sahip bu çocuğun zaman içinde oyun seansları ile legolara duyduğu ilgiyi ona tehdit oluşturabilecek olumsuz duygular ile başa çıkabilmesini öğretmek amacıyla kullanılmıştır. Oyun terapisi; otizm spektrum bozukluğuna sahip olan çocuklarımız da farklı durumlar ile karşılaştığında ve sosyal durumlara daha iyi adapte olabilmesini sağlayacaktır.
Bu örnek otizm spektrum bozukluğuna sahip bir çocuğun portesini çizer ve oyun terapisinin nasıl ve hangi konularda yardımcı olabileceğini anlatan bir örnektir. Otizm spektrum bozukluğuna sahip bu çocukta gözlenen davranışlar otizm spektrum bozukluğuna sahip diğer bireylerde de gözlemlenebilir. Ama unutmamak gerekir ki her çocuk eşsizdir ve kendine özgü davranışlara sahiptir.
Oyun terapisi otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklar ile bağ kurmak, onların öğrenmelerine ve büyümelerine yardımcı olmak ve onlarla ilişki kurmak konusunda zengin bir yaklaşım sunacaktır. Oyun terapisi hem derinlemesine düşünme, keşif, rehberlik etme ve terapötik bir bağ kurma konusunda destekleyecektir.