7 Aralık 2022
Otizm Anne Karnında Belli Olur mu? Otizm; sosyal becerilerde bozulma, tekrarlayan davranışlar ve konuşma gecikmesi semptomlarla birlikte, hafif ila şiddetli arasında değişebilen, bir bozukluk yelpazesidir. Doğumdan kısa süre sonra otizm spektrum bozukluğu teşhisi konan birçok kişi, tatmin edici yaşam sürdürmeye devam eder.
Otizm Nasıl Teşhis Edilir?
Otizmin uteroda nasıl geliştiği belirsizdir. Ancak bazı kanıtlar, riskin kalıtsal olabileceğini de gösterir. Bazı araştırmalar, anne yaşı ile otizm teşhisi arasında bir bağlantı olduğunu gösterir.
Rutin ultrasonlar uteroda otizmi tespit eder. Bazı çalışmalar ise; hamileliğin ikinci aylık döneminde oluştuğunu gösteriyor. Otizm belirtileri, gen bölgesinin sorunlu çalışması sonucunda ortaya çıkar. Bu yüzden, otizm anne karnında belli olur mu konusunda pozitif bir yaklaşım yoktur.
Otizm Nedenleri Nelerdir?
Otizm anne karnında belli olur mu? konusunda birçok anne merak içinde olabilir. Bir tür fiziki ve sosyal gelişim bozukluğu olan otizm, çoğunlukla 0-3 yaş arası dönemde oluşan bir rahatsızlıktır.
- Birçok uzman tarafından genetik bozukluk olarak adlandırılır. Ancak gen aktarımı ya da mutasyon sebebiyle olup olmadığı hala tartışma konusudur.
- Yapılan çalışmalar, otizm rahatsızlığının mayoz bölünmeyle meydana geldiğini göstermiştir. Bunun anlamı ise; her bireyin doğarken, otizm riski taşımasıdır.
- 25-30 yaş arası yapılan doğumlara göre; özellikle 40 yaş üzeri kadınların yaptığı doğumlarda otizm daha sık görülür.
Bunun yanında annenin ağırlığı, kimyasallara çok sık maruz kalmak, hava kirliliği, gestasyonel diyabet, kullanılan bazı ilaçlar da otizm riskini çoğaltan etkenler arasında bulunur.
Çocuklarda Otizm Tedavisi Nasıl Yapılır?
Otizm tedavisi, birçok farklı yöntemle yapılabilir. Ancak yöntemlerin seçilmesi ve değerlendirilmesi önemli bir aşamadır.
- Psikiyatrik yöntemler: Çocukların aşırı hareketliliği, öfke nöbetleri ya da takıntılar gibi davranışsal sorunlar üzerinde psikiyatrik ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisinde yılda 1-2 kere kontrole götürülmelidir.
- Alternatif ve destekleyici yöntemler: Gluten/kazein diyeti, hiperbarik oksijen tedavisi, vitamin/mineral desteği, ağır metallerden arındırma yöntemleri, mantar tedavisi, neuro-feedback tedavi protokolleri uygulanabilir.
Otizm anne karnında belli olur mu konusunda tartışmalar sürse de çocuğunuzda bir otizm belirtisi olduğu şüphesine sahipseniz, kısa sürede doktora götürmenizde yarar vardır.
Bunun yanında https://yamansirinler.com üzerinden uzmanlarımıza ulaşarak; otizm spektrum bozukluğu olan çocuğunuz için destek eğitim programlarımıza katılabilir, çocuğunuzun bu süreci çok daha rahat atlatmasını sağlayabilirsiniz.