5 Aralık 2022

Konuşma Apraksisi, bir kişinin beyni ile konuşma işlevi ( konuşma kasları) arasındaki sinir yolu hasar gördüğünde meydana gelir. Kişi ne demek istediğini bilir hatta ne söylemek istediğini kâğıda yazabilir ancak beyin bu mesajı doğru kaslara gönderemez bunun sonucunda bireylerde konuşma problemi oluşur.

Çoğunlukla işlevsel olandan tutarsız olan konuşmaya kadar farklı apraksi şiddeti seviyeleri vardır. Felç sonrasında ve benzeri durumlar sonucunda apraksi meydana gelebilir. Bununla birlikte son literatür çalışmalarında belirtilmektedir ki; doğuştan konuşma apraksisine sahip çocuklarda herhangi bir beyin hasarı tespit edilememektedir. Bu durumda olan çocuklarda nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak genetik bir bağlantı olabileceği görüşü yaygın olarak kabul edilmektedir.

Hafif düzeyde görülen konuşma apraksisi özellikle birden fazla türde konuşma bozukluğuna sahip bireylerde teşhis edilmesi zor olabilir. Hafif düzeyde görülen apraksinin semptomları bir dizi farklı konuşma bozukluğu ile görülebilir ve ton, ritim veya vurgu (kelime) ve kelimelerin yanlış düzensizliklerini içerir.

Kelimelerin ifade edilmemesi, sesleri çarpıtan hedef dışı hareketler ve telaffuzdaki tutarsızlık gibi semptomlarla ciddi vakalar daha kolay teşhis edilebilir.