6 Aralık 2022

İşitme Kaybı Neden Ortaya Çıkar?

İşitme kaybı neden ortaya çıkar sorusu aslında herkes tarafından merak edilen bir konusudr. İşitme kaybının ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır. Bunları sıralayacak olursak ağır ilaç kullanımı, yoğun basınca maruz kalma, 40 yaş sonrası görülen hastalıklar, yüksek sesli ortamlar vb. İşitme kaybı aniden veya aşamalı olarak görülebilen bir hastalık türüdür. Genellikle, çoğu hasta da hiç bir belirti görülmez ama bazı hastalarda da zaman içerisinde duyma yetisi kaybolur.

İşitme Kaybı Neden Ortaya Çıkar

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

İşitme kaybı doğuştan, genetikte olabileceği gibi sonradan da hastalarda meydana gelmektedir. Belirtilerine bakacak olursak; karşınızda ki insana cümlelerini tekrar etmesini söylüyorsanız, çok fazla kalabalık ortamlarda sesin farklılıklarını ayıramıyorsanız, televizyon karşısında veya kulaklıkla müzik dinlerken gelen sesi fazla duymuyor ve sesi oldukça açıp etrafınızda ki insanlar tarafından uyarı alıyorsanız muhtemelen işitme kaybı yaşıyor ve bir an önce ilgili uzmana gitmenizi tavsiye ediyoruz.

İşitme kaybı tedavi yöntemleri nelerdir?

Hastanın teşhisi konduktan sonra öncelikle enfeksiyon kapıp kapmadığı araştırılıyor. Eğer bu durumdan şüpheleniliyorsa aşamalı olarak iki adet test yapılıyor ve testin sonuca göre hastanın işitme kaybı derecesi ve hangi kulakta olduğuna dair veriler üzerinden bakılıyor. Uzman kişi bu test sonuçlarına göre tedavi yöntemlerine karar veriyor.

Sıklıkla gördüğümüz tedavi yönteminden ilki işitme cihazlarıdır. Doğru takılan ve kullanılan işitme cihazı hastanın karşı tarafla iletişim kurmasını sağlıklı bir düzeyde gerçekleştirir. Timpanastomi tüpleri ise basınç dengeleme tüpleri olarak bilinir ve kronik orta kulak sıvısı tedavisinde kullanılır. İşitme cihazları bazı durumlarda hastaya yardımcı olmamaktadır. Bu sebeple alternatif olarak koklear implant kullanılarak, hastanın sesi dış ortamdan alarak doğrudan işitme sinirine aktarır. Yardımcı dinleme cihazları, elektronik eşyalar arasına takılarak hastanın rahat duymasını sağlar. İşitme kaybı yaşayan birey aynı zamanda konuşma ve okuma eğitimi de alabilir. Halk arasında dudak okuma olarak bilinen bu tedavi yöntemi hastanın konuşmasını artırmak için ağız hareketlerini anlayabilmemize yardımcı olur. Son olarak işitme kaybı tedavi yönteminde ilaçlar kullanılabilir. Hastalığı tetikleyen durumlar tespit edilerek şayet tedavisi varsa bir takım ilaçlar kullanılır ve işitme kaybının ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.