6 Aralık 2022

İşitme ve implant konuunda en sonra 9. Sempozyum 2019 yılında düzenlenmiştir. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre merkezinde düzenlenen bu sempozyumda işitme cihazları ve implantlar konusunda son gelişmeler aktarılmaktadır. Temel bilgilerin en iyi şekilde aktarımı sağlanırken aynı zamanda bilgi ve beceriler de artırılmaktadır. Sektöre dair temsilcilerin iletişimlerinin geliştirilmesi, birbirlerini anlamalarını sağlamak için oluşturulan bu toplantıda ulusal ve uluslararası düzeyde uzman deneyimlerinden de yararlanılmaktadır. Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozukluğu Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen konferans KBB ve odyoloji alanında Türkiye ve dünya çapında önemli bilim ve teknoloji insanlarını bir araya getirmiş ve son gelişmeler paylaşılmıştır.

İleri Derece işitme Kaybının Geri Kazanılması

14-16 Ekim 2019 tarihlerinde yapılan bu sempozyuma pek çok davetli katılmıştır. Koklear implant cihazları adını da alan bu cihazlar sistem içinde ileri dereceye kadar işitme kaybı olan bireylerde işe yarıyor. İşitmenin cihaz ile geri kazandırılmasına yardımcı olurken aynı zamanda bireylerin bu cihazlara İşitme ve implant lara uyum süreci de farklılık gösterebiliyor. Bazı bireyler az fayda sağlarken bazı bireylerin de bu cihazlardan fayda sağlamadığı bir gerçektir. Duyunun yerini alan tıbbi cihaz niteliğinde olan bu cihazlar iç kulağın işlevini yitiren kısımlarını baypas eder ve sinir liflerine doğru elektriksel bir uyarım sağlar. Hasarlı olan iç kulağın fonksiyonun yerine az da olsa getirilmesini sağlayan bu cihaz ses şiddetini yükselten cihazların yanı sıra beyne sinyal sağlamak için iş yağar.

Biyonik Kulak Adı Verilen İmplantlar

Her iki kulakta da orta ve ağır dereceli işitme bozukluğu olan, işitme cihazlarından fayda göremeyen, işitme cihazları uzmanları tarafından yapılan algılama testlerinden %50’den az puan alanlar, her iki kulakta da cümle algılama testinden %60 puan altında alanlar koklear İşitme ve implant tercih edebilir. Biyonik kulak adını da verebileceğimiz implantlar anestezi altında 2 saat süren ameliyatlar ile yapılır. Ancak diğer işitme cihazları seyyar olup isteğe bağlı olarak çıkarılabilmektedir. Ameliyatlardan alınacak olan sonuçlar bireylere göre farklılık gösteriyor. Ayrıca keklear implant sonrasında rehabilitasyon ile birlikte algılama yeteneği konusunda çeşitli eğitimler verilmekte ve beynin bu sesleri algılamasına destek olunmaktadır.