6 Aralık 2022

Disleksi Nedir?

Disleksi; aynı zamanda diğer adı öğrenme bozukluğu kişilerin gündelik yaşantılarında dil, zekâ, okuma ve yazma becerilerinde sorun yaşamalarından kaynaklı ortaya çıkar. Konuşma seslerini tanısa da genel anlamda hafıza sıkıntısı, dikkat eksikliği sıkıntıları gözlemlenebilmektedir. Hastalığa uygun nitelikte bir eğitim ile ve beynin dil gelişimi gibi işlevsel bozukluklarda dil eğitimi ile normal yaşama adapte kişiler elde edilebilir. Genel anlamda zekâ ve sinirsel bir hastalık olmadığından dolayı özel ders ve eğitim ile giderilebilir. Okulda başarılı olabilmek ve gündelik yaşantıda sorun yaşamamak için tercih edilebilir. Belirli bir tedavi şekli olmasa da disleksi için yardım ve destek almak oldukça önemlidir. Özellikle belirtmekte fayda var ki disleksi geç yaşlara kadar keşfedilemez ve öğrenilemeyebilir.

Özgül Öğrenme Güçlüğü

Özgül öğrenme güçlüğü, ilkokul yıllarında belirginleşen ve ilerleyen yıllarda da etkisini daha net bir şekilde gösteren bir güçlüktür. İlkokul çocuklarında yüzde 7 oranında olduğu tahmin edilmektedir ancak erken tanı çok önemlidir. Bireyin akademik yaşantısında belirgin düşüklük sebebi ile bu durum ortaya çıkabilir ve dikkat edilmezse, tedavi de uygulanmazsa sorun oluşabilir. Aynı zamanda beraberinde kaygı bozuklukları, depresyon ve dikkat eksikliği gibi psikolojik problemlerinde başlangıcı söz konusu olabilir. Disleksi, ileri seviyesi olarak da karşınıza çıkabilecek olan görme ve işitme problemleri ile sorunlar ve aksaklıklar daha da artabilir.

Yetişkinlerde Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi bazı vakalarda oldukça geç yaşlarda keşfedilen ve hatta bazen keşfedilemeyen bir hastalık olarak karşınıza çıkabilir. Dolayısıyla da yetişkinlerde belli başlı belirtiler yardımı ile disleksinin ortaya çıkması sağlanabilir. Gündelik yaşantıda basit olarak adlandırılan yönleri karıştırma ve bazı detaylı metinleri okumada sorun yaşama sık sık karşılaşılan problemler arasında yer alabilir. Haritayı anlamada zorluk çekme, düşük hızda metin okuma, okurken de kelimeleri ve hatta heceleri karıştırma, atlama gibi problemler söz konusu olabilir. İlkokulda yaşıtlarından daha geç öğrenmeye ve okumaya başlama gibi spesifik belirtiler genel anlamda size ilerisi için ipuçları verebilir. Bu durumlarda yetişkinler bireysel terapiler ve tedaviler alabilirler.