6 Aralık 2022

Çocuğum konuşmuyor ne yapmalıyım sorusu ailelerin endişelendikleri bir konudur. Ama söz konusu konuşmama; çocukların gelişimine ve çevreye bağlıdır. Böyle bir durumda diğer çocuklarla kıyaslama yapılmamalıdır. Normal bir durumda 1 yaşındaki sağlıklı bir bebeğin bir kelime dahi olsa anlamlı bir şekilde söyleyebilmesi gerekmektedir. 18 aya kadar çocuğun söylediği kelimeler yaklaşık olarak 50 kelimedir. 2 yaşlarında zihninde 300 kelime birikmiş olup iki kelimeyi yan yana getirerek basit cümleler kurabilmektedir. Çocuklar 3 yaşına geldiğinde kurduğu cümleler üç dört kelimeden oluşur ve zihninde tahmini olarak 1000 kelime bulunmaktadır. Çocukların konuşmasını bu şekilde takip edilebilmektedir. 3 yaşına geldiği halde çocuk hala konuşamıyorsa bu aşamada sıklıkla hekime gidilerek konuşmada bozukluk ya da gecikme görülmesinin önüne geçilmelidir.

Çocukların Konuşmaması veya Geç Konuşmasına Yol Açan Etkenler

Çocuğum konuşmuyor ne yapmalıyım sorusunun yanında konuşmamayı etkileyen faktörlerin üzerinde durulmalıdır. Böylece ne yapılıp yapılmaması gerektiği daha kolay çözümlenmektedir. Başlıca en büyük etkeni kapsayan çocukların zekâ seviyeleridir. Üstün zekâya sahip çocuklar erken, zekâ geriliği olan çocuklar ise geç konuşurlar. Fakat her geç konuşan çocuğun zekâ seviyesi düşüktür denilemez. Çünkü geç konuşmayı yalnızca zekâ geriliği etkilememektedir. Bazense işitme problemi ve yahut görme bozukluğu gibi nedenlerde etkileyebilmektedir. Çocukların dil gibi konuşma organlarında sorunlar olması da konuşmayı geciktirebilmektedir.

Sağlıksal sorunların yanı sıra; yeni kardeşin olması durumunda oluşan kıskançlık, çocuğun çevreden uzak yalnız kalması, aile bireylerin çocukla yeterince ilgilenmemesi, televizyonu olduğundan fazla izlemesi gibi nedenler gibi çevresel faktörler de konuşmayı etkilemektedir.

Çocukların Konuşma Gelişimini Hızlandırmak İçin Ne Yapılmalı?

Çocuğum konuşmuyor ne yapmalıyım başlığı altında konuşma gelişimini hızlandırmak için şunlar yapılmalıdır:

  • Sağlık problemi olması durumunda hekime gidilmelidir.
  • Çocuklara ilgi ve sevgi gösterilmelidir.
  • Onlara hitap ederek ve anlatılacak şeyler tane tane söylenmelidir.
  • Mümkün olduğu kadar yaşıtlarıyla bolca oyun oynatılmalıdır.
  • 0-3 yaş aralığında mümkünse televizyon izletilmemelidir.
  • Çocuğu insanlar ile iç içe büyütülmelidir ve yalnız bırakılmamalıdır.
  • Kitap, masal ve ninnilerle kelime dağarcığının gelişmesine yardımcı olunmalıdır.